I 2020 blev Skovsgaards arealer omlagt fra landbrug til det der populært betegnes som vildgræsning. Vildgræsning er en driftsform hvor antallet og arterne af græssende dyr vælges ud fra hvad der er bedst for biodiversiteten.

På Skovsgaard græsser kvæg og heste sammen med dådyr der frit bevæger sig ud og ind af indhegningen. Vores naturprojekt følges tæt af forskere fra Aarhus Universitet og der er allerede positive takter for biodiversiteten.

Ydermere følges kulstofopbygningen i jorden i et andet forskningsprojekt fordi det er antagelsen, at omlægningen af arealerne på den måde vi har gjort, fra landbrug til ekstensiv græsning, også vil øge jordens kulstofpulje og dermed gavne klimaet (CO2 trækkes ud af atmosfæren og bindes i jordbunden).

Oksekød og klima

Generelt frarådes det at spise oksekød af hensyn til klimaet. Hvis man skal spise oksekød bør man imidlertid gøre det fra naturprojekter som vores. Okser og kvæg hører til i den danske natur og er utrolig vigtige for vores trængte natur.

Dels græsser de på en måde som har brug for, dels lever der en bred diversitet af insekter i kokasserne. Insekterne er fødegrundlag for et væld af fugle, smådyr og andre som spiser kryb og kravl.

Vildgræsning og dyrevelfærd

Vores dyr lever frit på et meget stort areal på 245 ha. Her er masser af mad og dyrene bliver tilset dagligt. Sidste år fik vi omkring 20 kalve. Kalvene bliver hos deres mor indtil en naturlig fravænning finder sted. Dette står i stærk kontrast til det typiske landbrug, hvor kalvene bliver taget fra deres mor omkring 48 timer efter fødslen.

Det kan varmt anbefales at tage til Skovsgaard når køerne har kælvet hen over foråret og opleve flokkene af legesyge kalve der frit boltrer sig i naturen. Lige nu har vi en lille flok på 7 kalve som tumler rundt oppe i områderne ved Møllen og de er en fryd.

Vi slagter nu 14 tyre

Det er imidlertid vigtigt at størrelsen og sammensætningen af dyreflokke matcher naturgrundlaget. Derfor slagter vi nu de 14 tyre. Det er muligt at købe en kvart eller en halv tyr. Slagteren finparterer din del så den passer til dig. Herefter pakker du selv kødet og tager med hjem.

Vi ved først hvor meget kød der er på dyrene, når de slagtes. Men du kan forvente at få i størrelsesordenen af 45-75 kg kød per kvarte dyr.

Skovsgaard sælger kødet til en samlet pris på 105 kr/kg (inkl moms), og det er for alt fra suppeben til højreb og mørbrad. Hvis du køber større mængder, giver vi gerne rabat.

Vi kan hjælpe med at arrangere transport hvis I er flere som gerne vil købe sammen, og ikke lige har mulighed for at komme og hente kødet.

Vi håber, at mange har lyst til at købe kød fra os og være med til at støtte vores arbejde for naturen.

Kontakt os for køb af kød

Mail: catrine@dknf.dk

Tlf. 62 57 14 15 (og tryk 1 i omstillingen)