Da 1500 krigsfanger strandede på Langeland

Den 4. maj 1945 strandede en tysk flydedok fyldt med russiske og franske krigsfanger på stranden ved Påø. Denne dramatiske begivenhed danner rammen om to udstillinger på Skovsgaard Gods.

På 1. sal i Skovsgaards hovedbygning viser Langelands Museum en udstilling, der fortæller historien om en af de mest dramatiske hændelser på øen i forbindelse med Anden Verdenskrig og Befrielsen.

Udstillingen på Skovsgaard fokuserer på de franske fanger, der blev indkvarteret på Sydlangeland, og som kunne rejse hjem allerede den 30. maj 1945.

I museets lokaler i Rudkøbing vises derefter forløbet for de sovjetiske krigsfanger, der var indkvarteret på byens skole, indtil de blev udsendt d. 17. august 1945. ”Vi er glade for nu endelig at få lov til at fortælle den spændende historie om mødet mellem langelænderne og disse nødstedte allierede soldater, der fra den ene dag til den anden blev en del af øens liv.” siger museumsformidler Peter Krogsted Nielsen, der planlægger udstillingen.

Der er samtidig fernisering på en temaudstilling inspireret af den voldsomme situation, som de 1400 strandede krigsfanger var blevet bragt i. Først drivende rundt i Østersøen i flere døgn, for derefter at lande på den langelandske kyst ved Påø udfor Skovsgaard. Heldigvis skete det i døgnet den 4. maj 1945, hvor freden blev erklæret i Danmark.

De tre kunstnere har, med hver deres vinkel fortolket episoden og tiden derefter.

  • Alfio Bonanno: Fotokollage med oprindelige postkort og fotos.
  • John Rasmussen: Fotografier af russisk kunsthåndværk placeret i nutidens rum.
  • Keld Nielsen: 20 meter langt maleri om mødet med den langelandske kyst.