Hvem ejer Skovsgaard Gods?

Skovsgaard Gods blev testamenteret til Danmarks Naturfond i 1979 af Frk. Ellen Fuglede, som ønskede at sikre, at ejendommen og naturen efter hendes død ikke blev udnyttet eller bebygget, men forblev på naturbevarende hænder. Fonden er stiftet af Danmarks Naturfredningsforening med det formål at sikre danske naturperler gennem opkøb og arv.

Fonden ejer i dag 19 naturområder i hele Danmark foruden Skovsgaard Gods.

Danmarks Naturfond er en erhvervsdrivende fond, som på trods af nære organisatoriske og historiske bånd til Danmarks Naturfredningsforening er juridisk og økonomisk uafhængig.

Natruformidlingsværkstedet på godset drives og finansieres af Danmarks Naturfredningsforening.

Handler det dybest set ikke bare om at hente flest mulig støttekroner hjem?

Ja, selvfølgelig skal vi optimere økonomien inden for de rammer, som naturforvaltningen giver plads til.

Vi modtager både grundbetaling og pleje-græs støtte på arealerne, da vi er kommet ind i en ordning der dispenserer fra de strenge og naturuegnede krav der følger med grundbetaling.
Vi har fast græsningstryk på minimum 0,3 storkreatur pr ha.

Hvordan er projektet finansieret?

På sigt skal projektet være økonomisk selvbærende og en del af driften på Skovsgaard Gods. Vi er dog så heldige, at vi har modtaget en række generøse donationer til etablering og indsamling og deling af viden.

Den Danske Naturfond har doneret 1,25 millioner kroner til etablering af hegn og indkøb af dyr. 15. juni Fonden har doneret i alt 2 millioner over tre år til Skovsgaard Gods og SEGES til et vidensprojekt, hvor vi opsamler og deler den viden og erfaringer, vi gør os i projektets første år. Der er særligt fokus på økonomi, praktiske erfaringer og vidensdeling til andre projekter, som ønsker at gøre noget lignende.

Det private firma Gubra har doneret 500.000 kroner til etablering af frøproduktion, test af metoder til veteranisering med gravemaskiner og genetablering af naturlig hydrologi.

De løbende driftsudgifter til lønninger, vedligehold af hegn, dyrlæge og så videre kommer fra Skovsgaard Gods’ almindelige drift. Her kommer indtægterne blandt andet fra salg af kød fra naturprojektet samt indtægter fra turisme.

Er det et naturprojekt, når I sælger kød?

Ja, det mener vi bestemt. Vi prioriterer naturen, biodiversitet og dyrevelfærd højst, men vi har også en økonomisk virkelighed, vi skal forholde os til. Skovsgaard Gods er en kommerciel virksomhed. Vores medarbejdere skal have løn, vores leverandører skal betales, vores bygninger skal vedligeholdes og SKAT skal have sit. Det kræver indtægter, og kødsalget er én af flere indtægtskilder.

Set med naturens briller ville det måske være bedst, hvis der slet ikke var kommercielle interesser inde over. Men det er helt sikkert, at det, vi gør nu, er bedre end det, vi gjorde før. Og hvis vi kan være med til at vise en økonomisk bæredygtighed i projektet og dermed vise andre landbrug en vej mod bedre natur og større biodiversitet har vi opnået meget.

Er det en spareøvelse i forhold til en traditionel kødproduktion?

Vi sparer en hel del penge og tid på, at vi ikke skal fodre dyr om vinteren og flytte mellem folde. Til gengæld har vi langt færre dyr end i en traditionel kødproduktion, så indtægterne er mindre. Derudover er indtægterne få de fleste år og med års mellemrum større, så de vil ikke kunne fungere som en stabil indtægt over tid.

Dertil kommer, at vi bruger betragtelige mængder tid hver dag på tilsyn med dyrene og med at holde øje med udviklingen på området.

Har du ikke fået svar på dine spørgsmål?

Så kan du kontakte Arealforvalteren på 62571415 eller kontor@dknf.dk