Hvorfor må publikum ikke fodre dyrene?

Det kan være fristende at tilbyde dyrene et æble eller en gulerod fra madpakken, men det er en rigtig dårlig idé:

Det er afgørende for alles sikkerhed, at dyrene ikke er opsøgende overfor mennesker, og det bliver de, hvis de forbinder mennesker med godbidder. Hvis vi observerer, at et dyr bliver opsøgende, vil det blive fjernet fra arealet.

Dyrene er nøjsomme og trives på en grov diæt. Hvert år er der sager med (ride)heste, som bliver alvorligt syge af at være blevet fodret af velmenende mennesker, som kommer forbi deres fold. Vi vil for alt i verden gerne undgå, at vores dyr lider pga. misforstået godhed.

Må man ride i Vildgræsningsområdet?

Der har aldrig været fri ridning på Skovsgaard Gods, og sådan vil det fortsat være. Man vil dog godt kunne opleve en enkelt rytter eller to på arealet. Vi har indgået aftaler med udvalgte ryttere, som hjælper os med at undersøge, hvordan ridehestene og vores ponyer reagerer på hinanden. Deres erfaringer skal være med til at afgøre, om det på sigt skal være tilladt at opleve vores arealer på hesteryg.

Må jeg cykle i området?

Ja, og kun på vejen og de større stier. Trampestier og dyreveksler er forbeholdt dem, der bevæger sig på egne ben.

Må vi tage hunden med?

Ja, og den skal være i kort snor hele tiden på hele Skovsgaard Gods, både indenfor og udenfor hegnet. Dette er af hensyn til jeres egen sikkerhed, dyrelivet og andre besøgende. Hvis hunden er meget udadreagerende eller endnu ikke har lært kunsten af gå nogenlunde pænt i snor, er det bedst at lade den blive hjemme.

Hvis du gerne vil lade din hund løbe frit, kan vi anbefale at de to hundeskove på Langeland: https://www.hundeskovene.dk/kommuner/langeland-kommune/

Må jeg færdes udenfor stierne?

Ja – hvis du er til fods, må du færdes på hele arealet. Det er ofte uden for stierne, at man får de største oplevelser. Men vær opmærksom på, at der kan være meget vådt i nogle områder især om vinteren og foråret.
Bemærk at kvæget er vant til, at mennesker færdes på de større stier, så når du går uden for stierne, skal du være mere opmærksom på kvæget.
Der er 2 zoner, hvor færdsel er reguleret. I den ene er der adgang forbudt hele året og i den anden er det i fuglenes yngletid.

Kan jeg komme rundt i kørestol og med barnevogn?

Det er muligt at færdes på befæstede grusveje med kørestol og barnevogn. Der er opsat klaplåger ved indgangene til området.
Fra P pladsen i Konappe skov er der en rundtur igennem skoven som er egnet til kørestolsbrugere.

Må vi samle svampe og plukke bær og planter?

Nej, der må ikke plukkes og samles til husholdningen. Naturen i vildgræsningsarealet skal påvirkes mindst muligt. Vi har rigtig mange gæster i området, og det er vi glade for. Men hvis alle plukker lidt ramsløg, samler nogle svampe og tager en skålfuld brombær med hjem, så bliver der fjernet rigtig meget føde, som dyrene skal leve af.

Vi forstår godt, at det at smage på naturen er en vigtig del af naturoplevelsen for mange, og det er en god måde at engagere børnene. Derfor er der ikke noget i vejen for at snuppe et par skovhindbær, smage på et bøgeblad og mærke, hvordan duften af hvidløg breder sig, når man nulrer et ramsløg. Så tag en smagsprøve og lad resten være.

Til gengæld er det ikke tilladt at plukke blomster og slet ikke at grave planter op. Vi har flere truede arter på arealet, som vi gerne vil passe godt på.

Er det sikkert at færdes i en indhegning med store dyr?

Man skal altid udvise forsigtighed og respekt, når man færdes blandt store dyr. Men med fornuftig opførsel, mener vi, det er trygt at færdes på vores arealer.

På Skovsgaard Gods går dyrene i én stor indhegning på ca. 250 hektar. Det betyder, at der er masser af plads til, at både dyr og mennesker kan undgå at komme for tæt på hinanden. Samtidig forbinder dyrene ikke mennesker med mad, og vil derfor ikke være tilbøjelige til at opsøge mennesker. Hvis de alligevel gør, er der plads nok til, at man lige så stille og roligt kan gå væk fra dem.

De ganske få ulykker med græssende dyr og naturbrugere, der er registreret i Danmark og Europa har de fællestræk, at menneskene ikke har respekteret mindsteafstanden til dyrene eller hunde er kommet for tæt på dyrene.

Derfor er det vigtigt at overholde følgende regler, når I færdes i blandt græssende heste og kvæg – både på Skovsgaard Gods og andre steder, hvor man kan møde dyr:

  • Bevæg dig roligt rundt på området og undlad støjende adfærd og hurtige, pludselige bevægelser i nærheden af dyrene.
  • Til fods, hold god afstand til dyrene -mindst 25 meter
  • På cykel eller bil, vent med at passere til dyrene er gået videre eller hold minimum 1,5m afstand til dyrene ved passage.
  • Gå aldrig mellem en ko og hendes kalv
  • Tilbyd aldrig dyrene mad
  • Hunde skal ALTID være i kort snor og under kontrol
  • Din egen sikkerhed er vigtigst: Hvis der opstår en farlig situation med en hund, hvor en ko eller en hest går til angreb, så slip hunden løs med det samme og søg væk.
  • Hvis der sker en hændelse, så dokumenter hvad der er sket og kontakt hurtigst muligt Arealforvalteren på 21799228.

Hvorfor skal det hele hegnes ind?

Vi har hegnet området, for at vi har styr på vores kvæg og heste (og på sigt også grise), så de ikke vandrer ud på landmændenes marker eller i trafikken. Det kræver loven, trafiksikkerheden og det gode naboskab.
Vores hegn er så lave og stormaskede, at rå- og dåvildtet samt ræv og grævling kan passere ind og ud.

Faktisk har vi langt mindre hegn nu, end da vi havde kvæg, får og heste som en del af det traditionelle landbrug. Det skyldes, at arealet ikke længere er delt ind i en hel masse mindre indhegninger. Vi har fjernet kilometervis af hegn, som før var en barriere for både mennesker og naturudviklingen. Hegnet giver dyrene mulighed for et langt friere liv, end man nogensinde har kunnet tilbyde husdyr på Skovsgaard Gods. Det er vi stolte af.

Bliver der drevet jagt på Skovsgaard Gods?

Ja, det gør der i stærkt begrænset omfang. Jagten på godset har i mange år været forpagtet til en mindre gruppe lokale jægere, som driver en meget restriktiv jagt. Der skydes ingen fugle eller harer, kun dådyr i et omfang, som ikke har betydning for den meget store population i området. Jagtlejen udgør en væsentlig indkomst, som ikke nemt kan erstattes af andre indtægtskilder.